Ytvärmesystem

I ytvärmeobjekt använder Warmia Oy högklassiga och typgodkända rör som är tillverkade av polyeten (PE), och som har en diameter på antingen 20 eller 25 mm. Rören har lång livslängd och klarar väl påfrestningarna på ytvärmesystemet.

Med Warmias ytvärmesystem får man också komfort i boendet: husets passager och garagens framsidor kan hållas rena och samtidigt får man mindre smuts inomhus.

Ytvärmesystemet

Med Warmias ytvärmesystem kan man kostnadseffektivt hålla alla områden fria från snö och is. även sådana där det inte är förnuftigt göra det med traditionella metoder. Sådana områden är till exempel centrumområden, områden där sandning orsakar betydande olägenheter, körramper, ytan framför stora ingångar och bollplaner.

Planering av ytvärmesystemet

Warmias ytvärmesystem planeras alltid objektspecifikt. Planeringen sker med beaktande av användningsändamålet, de lokala dimensionsförhållandena samt objektets/områdets skötselklassificering. Den tekniska grundprincipen för ytvärmesystemet är att rörkretsarna är lika långa, då fungerar flödena och balanseringen. Röravstånden är 200, 250 eller 300 mm beroende på behovet av smältnings- och torkningseffekten.

Som värmekälla i ytvärmesystemet kan man använda fjärrvärmens returvatten, stora maskiners kondensvatten, jordvärme eller liknande, eftersom Warmias ytvärmesystem använder syrediffusionsskyddade rör. Vattnet behöver inte vara hett, cirka +40 oC är tillräckligt. Tillsammans med värmeväxlare kan ytvärmesystemet fyllas med glykolblandning och anslutas till byggnadens uppvärmningssystem. Märkeffekten är i genomsnitt cirka 300 W/m2.

Fördelaren och värmestyrningsmetoden planeras individuellt enligt objektets behov. Fördelaren placeras antingen i byggnaden eller under marken beroende på värmematningens inmatningsriktning.

Installation av ytvärmesystemet

Installationen av Warmia-ytvärmesystemet utförs alltid på ett bärande underlag. Underlaget kan vara betong, kompakterad jord, isoleringsskikt eller asfalt. Ytvärmeröret fästs i underlaget och täcks med ett cirka 100 mm tjockt skikt av kompakterad stenaska eller jordfuktig betong. Rören kan också gjutas in i betong. Skiktets tjocklek bestäms av ytbeläggningen och användningsändamålet. Det är viktigt att röret inte utsätts för överstor punktbelastning.

Som beläggning på ytvärmesystemet lämpar sig asfalt, stenbeläggning, plattläggning eller till exempel gräsmatta för spelplanen.

Sulatusjakotukin tekniset tiedot

Sulanapidon rakenne-esimerkkejä