Vesikiertoinen lattialämmitys saneerauskohteeseen
Lattialämmityksen asennus saneerauskohteeseen onnistuu nykyään lähes samalla tavalla kuin uudiskohteisiinkin. Saneerauskohteet toteutetaan aina tapauskohtaisesti ottaen huomioon asukkaan toiveet ja käytännön rakenteet.
Tärkeintä kuitenkin asennustapaa valittaessa on, että kartoitetaan aina vanhat lattiarakenteet. Mitä niille ollaan valmiita tekemään; puretaanko vanhaa, voidaanko asentaa vanhan päälle vai pitääkö asentaa niin, että lattiakorko ei muutu. Matalimmillaan 10 mm lattialämmitysputki mahdollistaa lattilämmityksen asentamisen jo n. 20 mm kokonaiskorolla + pintamateriaali.
Kun vanhoja taloja saneerataan, nousee laadukkaan suunnittelutyön merkitys entisestään. Warmia suunnittelee aina kohteet huonekohtaisesti käyttäen todellisia lämpöhäviöitä. Tämä on erittäin tärkeää varsinkin korjausrakentamisessa, jotta putkea saadaan riittävä määrä oikeaan paikkaan riittävällä tiheydellä huomioiden mukavuus ja energiataloudellisuus.
Lattialämmityksen asennus rintamamiestaloon
Varmasti yleisin tapa toteuttaa lattialämmitys rintamamiestaloon, on asentaa putkisto vanhan rossilattian tai puulattian päälle.
Mikäli lattian korkoa on mahdollista hieman kasvattaa, niin voidaan putki kiinnittää suoraan esim. vanhaan lautalattiaan, jolloin putkiston asennus on nopeaa ja kustannustehokasta. Näin lattian korko ei kasva kuin 15 mm + uusi pintamateriaali, jolloin ei välttämättä tarvitse vielä ovia nostaa. Tämä rakenne sopii suoraan esimerkiksi parketin tai laminaatin alle tai muun vastaavan kelluvan pintamateriaalin alle.
Mikäli pintamateriaaliksi halutaan muovimatto tai muu liimattava materiaali, niin pitää putkiston ja kipsilevysoirojen päälle asentaa vielä yksi ehjä lattiakipsilevy, jotta saadaan ehyt suora asennuspinta.
Etsi lähin jälleenmyyjäsi ja pyydä kartoitus omaan taloosi siitä miten sinne helpoiten onnistuisi lattialämmityksen toteutus.
Lattialämmitys vanhan betonilattian päälle
Saneeraus fast-lämpölattia on matala vaihtoehto toteuttaa vesikiertoinen lattialämmitys vanhan betonilattian päälle. Tällä rakenteella lattiakorko ei kasva kuin n. 20 mm + uusi pintamateriaali, ollen näin markkinoiden eräs matalimmista ratkaisuvaihtoehdoista.
Ennen tuotteen asennusta varsinkin maanvaraisista lattiarakenteista on syytä tarkistaa vanhan eristeen kunto. Mikäli se ei vaadi korjattavaa voidaan tuote asentaa.
Työvaiheena ensimmäisenä vanha pintalattia poistetaan ja vanhan betonilattian pinta puhdistetaan ja primeroidaan huolellisesti.
Tämän jälkeen putken kiinnitysalustaksi voidaan valita kaksi eri vaihtoehtoa eli joko asennuslevyt, kuten kuvassa, tai vaihtoehtoisesti asennuskisko.
Asennustapa riippuu siitä kulkeeko vanhassa betonilattiassa tekniikka (sähköjohdot, vesijohdot). Lopuksi päälle pumpataan esimerkiksi Knaufin LM35 (NE425) pumpattava lattiatasoite liitosrakenteena.
Kuivuneen lattiatasoitteen päälle voi asentaa haluamansa pintamateriaalin.
Lattialämmitys urittamalla
Lattialämmityksen tekeminen urittamalla eli lattiauritus on myös vaihtoehto toteuttaa lattialämmitys silloin, kun lattiakorkoa ei ole varaa kasvattaa yhtään.
Lattiarakenteesta pitää varmistaa, että siellä ei kulje sähkö- tai vesijohtoja vanhan valun pinnassa. Tämän päivän urituskoneet yhdistettynä tehokkaaseen imuriin ovat niin hyviä, että urittamisen sahausvaihe on käytännössä lähes pölytöntä.
Valmiiksi sahattu ura piikataan auki ja putkisto asennetaan uraan ja lukitaan se käyttäen siihen tarkoitukseen erikseen räätälöityjä eps-kiinnikkeitä. Lopuksi putkitettu ura voidaan täyttää käyttäen lattiamassaa ja asentaa halumansa pintamateriaali päälle.
Etsi lähin jälleenmyyjäsi tästä ja pyydä kartoitus omaan taloosi siitä, miten sinne helpoiten onnistuisi lattialämmityksen toteutus.